Znáte cenu své nemovitosti? Je důležité ji nastavit správně
29. 07. 2022

Znáte cenu své nemovitosti? Je důležité ji nastavit správně

Dnes více než kdy jindy je zásadní správně nastavit prodejní cenu, protože je nám všem asi jasné, že na podzim nás mohou čekat zajímavé turbulence na nemovitostním trhu. Proč?

Protože ČNB nám v červnu výrazně zvýšila základní úrokovou sazbu, od které se mj. odvíjí úroky poskytovaných hypoték. A každému, komu teď končí fixace a čeká na novou nabídku pro další období, se jistě již nejednou orosilo čelo. Všichni se tedy snaží prodat svoji nemovitost co nejlépe, ale možná je třeba si uvědomit, že ta nejlepší doba na prodej je pro tuto chvíli již za námi a přijmout realitu trhu.

Jeden příklad za všechny, který se stal našemu kolegovi z realitního fondu, který vykupuje zejména retailové nemovitosti napříč celým Českem. V těchto dnech je denně kontaktován extrémním množstvím prodávajících. Dnes jej pobavil klient, který mu volal.

Kolegova zkušenost: "Hodně arogantně a povýšeně mi sdělil, že jsme spolu prý před časem komunikovali ohledně jeho nemovitosti, a že tedy, pokud se rozhoupeme do zítřka, tak nám udělá milost a za 16 milionů nám svůj dům nechá. Tak jsem se v duchu usmál a poděkoval s tím, že mu zavolám.

Samozřejmě jsem si v historii dohledal, že dům dal do nabídky přesně před rokem za 29 mil. Kč. Před koncem roku 2021 slevil na 25 mil. Kč a světe div se – pořád to nikdo nechtěl. Na jaře začal zjevně panikařit a srazil cenu na 19,900 mil. Kč. A víte co? Zase to nikdo nechtěl. Na serverech to visí stále… A bude tak tomu ještě dlouho.

Koukl jsem se tedy na LV a hned mi to bylo jasné – necelé 3 roky zapsané zástavní právo na hypotéku ve výši přes 13 mil. Kč. Čili – dá se předpokládat – že klasicky zvolil tříletou fixaci, ta mu teď v září končí a nová splátka, kterou mu nabídli, bude tak o dvacettisíc korun vyšší než stávající. Tak jsem pánovi zavolal, poděkoval za skvělou příležitost a popřál, ať to dobře prodá. Ale někomu jinému.

A jak to podle mě dopadne?

Pokud teď nezlevní na úplné minimum, jen aby se z úvěru vyvázal, tak do roka nebude mít na splátky. Banka úvěr zesplatní, nemovitost půjde do dražby. Vyvolávací cena bude ve výši 2/3 odhadu, tipuji někde kolem 8 mil. Kč maximálně. A takovou věc v dražbě za rok někdo koupí, a když bude mít štěstí, tak třeba právě kolem vyvolávací ceny. A bude spokojený.

A klient? Protože na prvním místě při dělení výtěžku bude exekutor – a ta odměna bude gigantická – tak mu zůstane ještě hodně velký dluh u banky, protože ta se určitě zcela neuspokojí. Čili z arogantního pána nakonec bude dlužník v insolvenci.

Ale komu není rady, tomu … až se ucho utrhne. A co je tedy našim hlavním úkolem vůči prodávajícímu pro tuto dobu? Ano, je to tak - SPRÁVNĚ STANOVIT KUPNÍ CENU".

Tohle je zkušenost našeho kolegy z posledních dnů. 

Nyní je důležité přijmout realitu trhu a nechat si správně nastavit prodejní cenu!

 

 

HUSKY REALITY
Autor: HUSKY REALITY

Píše se rok 2019, kdy se Jaroslav Kadlčík po 8 letech fungování v realitních kancelářích rozhodl založit vlastní realitní společnost - HUSKY REALITY s.r.o.

Hlavní vizí bylo vytvořit realitní kancelář, která je tady pro lidi. Mít za sebou kvalitní advokátní kancelář, finanční poradce, tým lidí, kteří dělají ty nejlepší prezentace nemovitostí široko daleko a hlavně práci dělat profesionálně a srdcem, aby se na nás mohl každý zákazník s důvěrou obrátit znovu.

U nás v HUSKY REALITY tak najdete všechno na jedno místě. Stojí za námi skvělá advokátní kancelář. V naší nabídce najdete jak videoprohlídky a virtuální prohlídky, tak profesionální fotografie pro perfektní prezentaci Vaší nemovitosti a spolupracujeme také s několika finančními poradci, kteří Vám na míru vytvoří financování Vašeho budoucího domova.

A proč název HUSKY REALITY? Je to jednoduché. Toto plemeno je neskutečně šťastné, když může dělat svoji práci. Je vytrvalé, vždy dorazí zdárně do cíle a navíc je na něj obrovský spoleh. I my milujeme naši práci, snažíme se ji neustále rozvíjet, vymýšlet inovativní projekty, abychom se stále zlepšovali a podávali lepší výkony. Jsme schopni vždy doběhnout do cíle, i když se jedná o složité převody nemovitostí a jestli je na nás spoleh? Přečtěte si pár referencí od klientů, ty mluví samy za sebe. 

Přijďte nás navštívit do naší kanceláře v Napajedlích. Rádi Vás uvidíme.

Těší se na Vás Jarda, Denisa, Peťa, Lucka a čtyřnozí přátelé Aris a Dirs.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení